Fokke van Lute was het synoniem van Fokke Middendorp. Hij schreef veel over de Stellingwervers. Zo wijdde hij een aantal artikelen aan de oprichting van de zwembaden in Nijenholtpade en De Blesse. Mijn opa Paulus Visser had in eigen beheer een zwembad met steigers, springplanken en badhokjes aangelegd in de kromming van de rivier de Linde.
Hij volgde hiermee het voorbeeld op van zijn broer Johannes Visser, die een particulier zwembad had aangelegd in Nijenholtpade. Hieronder volgt een bewerkte versie van de serie die Fokke van Lute schreef in 1996
Het vertelt de voorgeschiedenis, de bouw en het einde van de zwembaden.
Paulus Visser had een goede baan als machinistwerkman in het waterschap “De Stroomkant” en nam een risico door zijn huis waar hij vrij woonde te verlaten en een boerderij met land te betrekken aan de Rijksstraatweg, honderd meter ten zuiden van de Blesbrug.
Zo’n negentig jaar geleden was het merendeel van het volk nog bang voor water. Kinderen werden nog wel eens in de tobbe gestopt, maar als ze wat groter werden, moesten ze zich maar redden met een ketel warm water op zaterdagavond. Dat was overal hetzelfde en Wolvega was geen uitzondering op dat gebied.
Dokter Meyering had een badkamer in huis en de dienstmeiden klaagden er altijd over, dat ze de zware emmers vol water de trap op moesten sjouwen, anders kon de dokter zijn douche niet gebruiken. “Overdreven gedoe”, zeiden ze in Wolvega.
Gerrit Ponne had een drukkerij en in zijn vrije tijd gaf hij gymnastiekles. Hij was ook een man die het zwemmen en baden propageerde. Als het mooi weer was, werd de gymnastiekles wel eens verplaatst naar een plas, die de Kom werd genoemd.
Allemaal een stukje Sunlightzeep mee en zo stonden ze als een lange rij Ripolinmannetjes* elkaar de rug te wassen. Dan gingen ze de Kom in en begonnen te spartelen als jonge hondjes.
Maar Ponne wou ze de goede slag van het zwemmen bijbrengen. Zelf had hij les gehad in Groningen en toen hij dacht dat hij het onder de knie had, ging hij voor zijn diploma naar Utrecht om examen te doen. Hij slaagde met lof.
Voor de uitblinkers onder de gymnasten had Ponne al jaren een hoekje van zijn drukkerij vrij gemaakt, waar ze elke avond na het werk oefenden. Voor degene die goed wou leren zwemmen, timmerde hij met wat latten en planken een stellage in elkaar. Hierop kon men leren droogzwemmen.
Zwemmen in de Kom was heel lang een gelegenheid van jongens en mannen. Gemengd zwemmen was er niet bij. Stel je voor, een vrouw zo maar in het openbaar met alleen een badpak aan. In Wolvega waren niet eens badpakken voor vrouwen te koop.
Sommige vrouwen die een badpak hadden, gingen wel eens stiekem zwemmen in het water van het park de Nieuwe Aanleg. Maar als de bewaker Michel Peereboom een slechte bui had, werden ze weggejaagd.
Ga je eerst onderstaand filmpje bekijken of ga je liever meteen naar zwembad de Blesse 2?
Zwemles Bert Haanstra
Lees voor het vervolg verder op Zwembad de Blesse 2
Nieuwe reacties
29.08 | 12:28
Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...
07.08 | 12:10
Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...
03.08 | 14:40
Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...
27.07 | 21:28
Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!