Leuk dat je mijn website bezoekt. Mijn site kost geld voor onderhoud en beheer. Vind je dat mijn site in de lucht moet blijven? Bestel je wel eens iets via bol.com? Dat is mooi. Ik krijg een commissie van 3% van de aankoopsom als je via mijn linkjes bol.com besteld. Zo kan ik (een deel) van de kosten betalen.
Ja! Ik wil dat aukjeshobbys blijft bestaan en bestel voortaan via een link op de site. Ik ga nu naar bol.com.
Ik wil eerst meer informatie en ga naar http://www.aukjeshobbys.nl/133528243
In mijn werkzame leven bij de Postbank in de wijk Bos en Lommer in Amsterdam ging ik bij goed weer graag vanaf mijn woonplaats Zaandam op de fiets naar mijn werk. En halverwege met het pontje over het Noordzeekanaal.
De hele reis met de fiets en de pont duurde drie kwartier en het verbijf op het pontje was een moment van rust. Mijn minicruise over het Noordzeekanaal. De Zaanse schipper Dirk Versteeg dook even in de historie van de pont.
Hieronder zijn bijdrage:
De Hempont.
Deze pont is een veerpont over het Noordzeekanaal van Zaandam naar Amsterdam.
Eerst een klein stukje geschiedenis:
Door de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 werd de Provincie Noord Holland in twee delen gesplitst, geen nood want er kwam al gauw een pont, die kwam in het verlengde van de Havenstraat in Zaandam. Het was een
trekpont, dat betekent dat hij werd getrokken met de hand langs een heel lange staalkabel en hij voer tot in de avond 20.00 uur, dus wie daarna kwam had pech. Zo simpel was dat! De
pont heeft gevaren tot 1932.
Daarna kwamen de Rijksponten bij de Hembrug, tot dusverre was het overzetaanbod nog niet zo heel erg spannend, wat voertuigen en mensen met de fiets. Maar met de komst van het
automobiel veranderde er natuurlijk wel veel.
Tunnels waren er toen niet, die kwamen pas later. Eerst de Velsertunnel en later de Coentunnel. En ondertussen werd het verkeer drukker en drukker!
Met als gevolg dat er bij de Hemponten lange rijen wachtenden stonden.Vrachtwagens met gevaarlijke stoffen, vrachtwagens hoger dan vier meter, voetgangers, fietsen, bromfietsen en invalidevoertuigen mogen geen gebruik maken van de tunnels en zijn dus aangewezen op de pont om aan de overzijde te komen.
Vandaag vaart het Hemveer nog steeds en al heel lang niet meer tot 'savonds 20.00 uur, maar 24 uur per dag. Iedere 20 minuten is er een overvaart. Veel forensen, die wonen boven het Noordzeekanaal en in Amsterdam werken maken er graag gebruik van. Meestal per fiets, scooter of brommer want dan ben je niet afhankelijk van de trein of bus. Dagelijks een minicruise over het Noordzeekanaal wie wil dat nu niet!
En nu de filmpjes!
Ferry cross
De overvaart
Het Noordzeekanaal
Mensen die deze pagina bezochten gingen ook naar De Hembrug.
Klik hier om naar deze pagina te gaan!
Wil je graag iets bestellen? Gaat het om een boek, een dvd serie of totaal iets anders wat je interesse heeft gewekt? Bestel simpel en snel door op deze link te klikken bol.com.
Je kan via de link alles bestellen wat je maar wilt! Je hebt de keuze uit het hele assortiment.
Handig
toch? En je steunt ook nog eens mijn website, zodat hij kan blijven bestaan. Bestel hier: bol.com
Harry de Goede 24.01.2018 21:31
Vrachtauto van de Vezelpers ging ook vaak met de pont , omdat hij te hoog geladen was en niet door de Coentunnel kon, zijn daar ook nog foto's van ??
Tineke 07.06.2017 06:28
De tijd staat even stil als je over vaart. het zijn dezelfde ponten sla uit mijn jeugd. Alleen en ander kleurtje.
aukje 06.04.2015 23:03
Loes bedankt voor je commentaar.
Loes Leurs 06.04.2015 22:35
Leuk hoor, ook ik ben een dagelijkse gebruiker van de pont en kom Dirk vaak tegen, alhoewel, de laatse tijd niet meer zo vaak. Leuk die filmpjes, geeft een leuk
Nieuwe reacties
29.08 | 12:28
Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...
07.08 | 12:10
Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...
03.08 | 14:40
Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...
27.07 | 21:28
Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!