Aukjeshobbys

Badeendjes

Dit badeendje is op Terschelling aangespoeld

Twee jaar geleden bezocht ik het Wrakkenmuseum op Terschelling. De eigenaar en wrakduiker Hille van Dieren verzamelt al vanaf 1975 opgedoken inventarisstukken van de vele scheepswrakken rondom het eiland Terschelling. Het museum ligt vol rariteiten uit de periode 1650 tot heden. In een van de vitrines zag ik een aangespoeld badeendje.

Ik heb het boek “Wie scheep gaat” van de schrijfster Rascha Peper gelezen. Hier komt de geschiedenis van de eendjes in voor. Ook heb ik een lezing van haar bijgewoond in Sonnevanck in Wijk aan Zee. Ze vertelde dat ze de inspiratie voor haar boek kreeg toen ze las over aangespoelde badeendjes.

In 1992 sloeg in de Stille oceaan tijdens een storm een zeecontainer met 28.800 badeendjes overboord van een schip dat vanuit China onderweg was naar de Verenigde Staten.

De holle maar hermetisch afgesloten diermodellen zijn vrijwel onverwoestbaar en onzinkbaar en kwamen in het water terecht toen de container openbarstte.

Natuurlijk zijn veel van de speelgoedbeestjes verloren gegaan tijdens de beproeving op zee.

Een strandjutter op Terschelling

Maar een groot aantal werd door de wind en de golfstromen meegevoerd naar de stranden van Alaska en enkele honderden dreven door de Beringstraat, waarna ze jaren vastgevroren zaten in het Noordpoolijs. De oceanograaf Curtis Ebbesmeyer zag in de badeendjes een kans om de oceaanstromen in kaart te brengen. Hij hield vanaf het moment dat de eerste speeltjes aankwamen in Alaska precies bij waar en wanneer de overboord gevallen badeendjes verder aanspoelden. Hij zette een wereldwijd netwerk op waar strandjutters de aangespoelde eendjes konden melden, waardoor hij hun bewegingen over het water kon volgen.

In 2000 werden er badeendjes gezien voor de kust van IJsland en een jaar later in het noorden van de Atlantische Oceaan, ongeveer op de plaats waar de Titanic is gezonken. Badeendjes van deze groep werden in 2003 teruggevonden op de stranden langs de Amerikaanse Atlantische kust van Maine tot Massachusets. Jaren later spoelden er, door het zoute water en de zon sterk verbleekte, rubberen eendjes aan bij Cornwall aan de Engelse kust. En er kwamen enkele op het strand van Terschelling terecht. Dankzij Ebbesmeyer hebben de badspeeltjes het geschopt tot de beroemdste onderzoeksvoorwerpen in de oceanografische geschiedenis.

Een filmpje over de stroom badeendjes

Er zijn steeds meer badeendjes races in Nederland

Het moet niet gekker worden

Wie scheep gaat

Rascha Peper werd geinspireerd door het verhaal van de badeendjes. Ze schreef er een boek over.

Wat hebben een oude Haagsche kleermaker, een dweperig meisje van vijftien, een wereldvreemde oceanograaf die in New York zijn draai moet zien te vinden en een man die toeleeft naar een duik in de angstaanjagende diepten van de Atlantische Oceaan met elkaar te maken?

Je leest het allemaal in het boek: Wie scheep gaat. Het is vast wel te vinden in de bibliotheek of online. Rascha Peper is helaas overleden. Ze laat geweldige boeken na.

Wil je terug naar de beginpagina? 

Fred 18.12.2014 21:57

Interessant met heel leuke filmpjes

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!