Aukjeshobbys

Henny Huisman

In het museum van de 20ste eeuw is een expositie over de tv programma's van Henny Huisman.

Henny Huisman is een bekende Zaankanter. Hendrikus Josephus Huisman is op 18 juni 1951 geboren in Zaandam als middelste kind in een katholiek gezin. Hij heeft een twee jaar oudere zus en een vijf jaar jongere broer (die in 2018 is overleden). Henny speelde al op elf jarige leeftijd in het bandje The Bright Stars. In 1966 begint hij als drummer in de band The Marileens. Deze groep was opgericht door Gré de moeder van Margriet Eshuijs van muziekschool Eshuijs op de Dam in Zaandam.

De groep Lucifer

Henny blijft niet lang bij de groep, want hij wilde liever dj worden. Zelf herinner ik me Henny als platenverkoper bij de firma Tot en Beers. Het was altijd leuk om daar op zaterdagmiddag plaatjes te luisteren. Je moest in die tijd lang sparen om een lp te kopen. Ongerekend naar de tijd van nu was dat zo’n veertig euro. Maar er waren ook singletjes en ep’s, op die laatste stonden vier nummers. Henny bleef niet lang bij Tot en Beers, want hij kreeg steeds meer succes als dj. Hij draaide in de Waakzaamheid in Koog aan de Zaan en trok het land door met de Top Record Show. Dit was een populaire drive-in show. Vanaf 1972 speelde Henny in de band Lucifer, waar Margriet Eshuis een jaar later toetrad als zangeres. Hun bekendste hit was House for Sale dat in 1975 uitkwam.

Met Marco Borsato

Nadat hij Lucifer verliet speelde hij in verschillende bandjes. Maar het liefst zou Henny werken als presentator. Tijdens zijn werk in discotheken kreeg Huisman een lumineus idee. In verschillende clubs liet hij bezoekers bekende artiesten imiteren. Dit sloeg zo aan, dat hij dit idee uitwerkte tot een televisieprogramma. Met dat concept ging hij naar diverse omroepen. Maar die vonden het niets.

Uiteindelijk was het Joop van den Ende die hem zag in het voetbalstadion van AZ in Alkmaar waar hij Andre Hazes aankondigde. Van den Ende bood hem aan om het KRO-programma De Zomeravondshow te presenteren, waarin ook een blokje was ingeruimd voor imitatie-televisie. Dit werd zo'n succes dat het al snel uitgroeide tot de avondvullende Playbackshow. Henny stapt over van de KRO naar RTL. De Soundmixshow, de Mini playbackshow en de Surprise show passen dan perfect bij de familiezender RTL4 en trekken hoge kijkcijfers.

In 2002 komt er op pijnlijke wijze een einde aan zijn contract bij RTL wanneer zonder overleg de Soundmixshow wordt vervangen door Idols waarvoor andere presentatoren worden gevraagd. Henny heeft hierna nog aan diverse programma’s meegewerkt zoals voor de EO. Maar zijn hoogtijdagen liggen, tot zijn eigen frustratie, achter hem. Henny was zijn tijd ver vooruit. Veel artiesten zijn doorgebroken dankzij de Soundmixshow. Denk aan Gerard Joling, Marco Borsato, Glennis Grace en vele anderen. Vandaag de dag zien we elke week wel een talentenjacht op tv. Als je hiernaar kijkt, besef dan wel dat Henny de bedenker van de grootschalige talentenjacht was.

Henny kreeg twee maal de Gouden Televisierring In 1985 voor de Soundmix-Playbackshow en drie jaar later voor de Surpriseshow.

Jos als John Denver, wordt verrast door de echte John Denver

Soms gaat er iets fout. The show must go on!

Mensen die deze pagina bezochten gingen ook naar "Zeg eens Aaa"

Klik op onderstaande link om rechtstreeks naar die pagina te gaan.

Elvis Presley

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!