Aukjeshobbys

Giethoorn

Bij het station in Steenwijk zag ik regelmatig toeristen uit China en Korea die op de bus naar Giethoorn stapten. Wat is er zo bijzonder aan Giethoorn, dat deze vaak jonge mensen helemaal uit China en Korea naar dit dorp kwamen?

 

Door de corona lag het toerisme even stil, maar het komt langzaam weer op gang.

Eerst even een kleine historie.


Giethoorn is gelegen in de kop van Overijssel aan de rand van het Nationaal Park de Weerribben. Het behoort sinds januari 2001 tot de gemeente Steenwijkerland. Het heeft 2620 inwoners. Giethoorn is bekend vanwege zijn vele water en de meer dan 170 bruggetjes en wordt daarom wel het Venetie van het Noorden genoemd. In het verleden ontstonden de plassen en meren door de vervening. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Veel huizen zijn op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. 

Vroeger ging het vervoer over het water met de punter. De Gieterse punter is een boot van ongeveer 6,30 meter lang. De punter werd gebruikt voor allerlei transport, zoals het vervoer van koeien. Maar ook de winkeliers gebruikten ze om hun waar te verkopen. Nu stappen de vele toeristen in de zogenaamde fluisterboten om een rondvaart door Giethoorn te maken.

Giethoorn werd in 1957 bekend vanwege de film Fanfare van Bert Haanstra. In het dorp herinnert cafe Fanfare hier nog aan en er staat een beeld van een van de hoofrolspelers Albert Mol. Beroemde Nederlanders, zoals Rijk de Gooijer, Herman Pieter de Boer, Eelke de Jong en Peter van Straaten hebben in Giethoorn gewoond.  

Maar waarom is Giethoorn zo populair bij de Chinese toeristen? Ze houden van de sfeer, de schone lucht, de bootjes en de relative rust van het dorp. De Chinezen hebben ook steeds meer geld te besteden en kunnen gemakkelijk een visum krijgen om naar het buitenland te reizen.
Hieronder heb ik een aantal filmpjes over Giethoorn geplaatst. Wil je de hele film Fanfare bekijken? De film is te bestellen op bol.com.

Een toerist vertelt

Een bruiloft in Giethoorn

Giethoorn van bovenaf gezien

Kun je maar niet genoeg krijgen van Giethoorn? Ik ben op zoek gegaan naar bijzondere souveniers. En dan kom ik allerlei grappige dingen tegen. Zoals deze prachtige legpuzzel van Giethoorn. Het bevat duizend stukjes, daar ben ik nog wel even zoet mee. Puzzel van Giethoorn

Altijd al een plattegrond van Giethoorn uit 1867 willen hebben? Voor acht euro is dit je kans. Kaart van Giethoorn

hillie martens 15.03.2017 10:24

leuk

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!