Wastora was een Nederlands bedrijf, dat in 1953 werd opgericht door de Zaanse broers Cees en Klaas Molenaar. De naam kwam van de eerste letters van Wasmachines, stofzuigers, radio's.
Aan de oprichting ging wel iets aan vooraf. Ik vertel je hier over de opkomst en ondergang van Wastora.
Om te beginnen neem ik je mee terug naar 1 juli 1948. De broers richten Electrozaan op, een groothandel in elektrische artikelen. Deze was eerst gevestigd in Zaandijk, later in Koog aan de Zaan en Amsterdam.
In 1953 namen de Molenaars de radiowinkel van P. Heij aan de Westzijde 51 over en vestigden daar Wastora, waar zij alles verkochten 'waar een stekker aan zat'.
Het
eerste geld hiervoor hadden ze verdiend met de verkoop van Bico wasmachines. Het ging goed in Nederland en men kreeg meer geld te besteden. De wekelijkse was kostte veel tijd. Op zondagavond werd de was in een grote ketel op het fornuis gekookt en de volgende
dag was de huisvrouw (dit werk kwam bijna altijd neer op de vrouw) de hele dag bezig met de was.
Dat betekende dat het wasgoed eerst werd gespoeld in koud water en daarna door de wringer gehaald, om het buiten aan de lijn te laten drogen.
Bij slecht weer werd dit binnen gedaan aan een rek voor de kachel.
Wat een uitvinding was de komst van de wasmachine! Niet zo'n volautomatische
machine zoals we nu gewend zijn, maar de droom van elke huisvrouw een Bico!
Cees en Klaas verkochten twee miljoen Bico wasmachines. Daar verdienden ze ongeveer twee gulden per wasmachine op. Kassa vier miljoen gulden winst! De verkoopprijs van een Bico was 198 gulden, dat zou omgerekend naar de rijd van nu ruim 800 euro zijn.
Bij aflevering aan huis betaalden de meeste mensen 200 gulden cash aan de twee bezorgers. Vaak vonden ze het genant om twee gulden terug te vragen en zeiden: laat maar zitten! Ieder een gulden per levering was een leuke
bijverdienste voor de bezorgers.
Na het succes van de Bico wasmachine konden de broers een grote hoeveelheid goedkope Zanussi-koelkasten uit Italiƫ importeren.
Door een warme zomerperiode kreeg dit product grote aftrek. Alweer een grote omzet en een kleine winst per product, maar door het grote aantal verkopen weer miljoenen winst.
Maar nu meer
over de eerste winkel in de Westzijde. Deze was circa 60 vierkante meter groot en werd in de periode 1960-1975 vele malen verbouwd tot een uiteindelijke oppervlakte van 12.000 vierkante meter.
Naast het elektro-assortiment ging Wastora uitbreiden met onder andere sportkleding, goud en zilver, fotografie en fietsen. Het werd een compleet warenhuis met gratis koffie en zelfs een kinderopvang,
zodat de ouders rustig een uur konden winkelen.
In 1972 namen de broers Molenaar het noodlijdende voetbalteam AZ'67 over. Toen deze club grote successen ging boeken werd Wastora bekend door heel Nederland. Het werd nu zo druk in de Westzijde in dat de politie het verkeer rond de winkel moest regelen.
Het hoogtepunt kwam in 1981, tijdens
het kampioenschap van AZ'67 in de eredivisie. Vol trots werd het kampioensteam gehuldigd op het bordes van Wastora aan de Westzijde te Zaandam. Het was een gekkenhuis in Zaandam.
Mijn vader werkte in die tijd als chauffeur bij de technische dienst van Wastora. Om parkeerruimte bij de winkel te besparen moest hij in het weekend de Wastorabus mee naar huis nemen. Dat kwam goed uit.
Mijn ouders verkochten hun eigen auto en gebruikten de bus om in het weekend naar hun stacaravan in Ermelo te gaan. Geen autokosten meer. Alleen de benzine moesten
ze zelf betalen.
Op de camping werd mijn vader altijd "Wastora" genoemd en daar was hij trots op.
Vele bekende nationale en internationale artiesten traden live op in de winkel. In 1971 werden enkele scĆØnes van de film Turks Fruit in en rond de winkel opgenomen.
Begin jaren tachtig werd in samenwerking met de Noord-Hollandse supermarktorganisatie Grosmarkt het tweede warenhuis geopend in Alkmaar. Ook deze winkel werd een succes.
Eind jaren tachtig besloot Wastora om het elektronica-assortiment
in Nederland uit te breiden. Er werden, onder de naam 'Wastora Elektro', speciaalzaken van ca. 2500 vierkante meter geopend in Den Helder, Haarlem, Beverwijk, Utrecht en Zwolle. Het was de bedoeling om uiteindelijk vijftien winkels te openen in Nederland.
In 1992 werd Wastora overgenomen door It's Electric (later It's) en Megapool; allebei ketens van Philips die niet meer bestaan.
Het pand in Zaandam bleef in het bezit van de familie Molenaar en hierin werden verschillende winkelruimtes verhuurd aan derden. Het was de bedoeling om het pand in 1993 grondig te moderniseren.
Helaas werd het op 30 augustus van dat jaar door
brand verwoest. Zo kwam een einde aan het imperium van Cees en Klaas Molenaar. Twee broers uit een gewoon Zaans gezin, die het door slim zakelijk inzicht tot miljonairs hebben gebracht.
P. Kwakernaak 27.07.2022 21:28
Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!
Keurigeman 31.07.2020 21:23
Mevr. T. Roozen 13.06.2020 21:25
Leuke site! Was jaren trouwe klant.
Fred de Kwant 13.06.2020 20:56
Hans de Wolf, correctie, Megapool was al eerder dan Wastora met de geld terug actie, die was komen overwaaien uit Amerika.
Harm met het Harpje 13.06.2020 20:30
Die Hans de Wolf toch... hij claimt de bedenker te zijn van de geld terug actie, maar dit was al eerder door Megapool gedaan. Beter goed gejat dan...
willeke 08.06.2020 12:13
En een tafeltje waar je hete pan op kon zetten keukentafel brabantia bij Wastora
willeke 08.06.2020 12:11
Ik heb nig een nilfisk stofzuiger met sticker vsn wastora. Werkt prim en in zeer goede staat. Moet ongeveer tussen 1975 1977 gekochtbzijn
Nieuwe reacties
29.08 | 12:28
Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...
07.08 | 12:10
Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...
03.08 | 14:40
Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...
27.07 | 21:28
Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!