Aukjeshobbys

Dirk Witte

Steun mijn website

Leuk dat je mijn website bezoekt. Mijn site kost geld voor onderhoud en beheer. Vind je dat mijn site in de lucht moet blijven? Bestel je wel eens iets via bol.com? Dat is mooi. Ik krijg een commissie van 3% van de aankoopsom als je via mijn linkjes bol.com besteld. Zo kan ik (een deel) van de kosten betalen.

Ja! Ik wil dat aukjeshobbys blijft bestaan en bestel voortaan via een link op de site. Ik ga nu naar bol.com.

Ik wil eerst meer informatie en ga naar  http://www.aukjeshobbys.nl/133528243

Dirk Witte

Mijn motto is: Mensch durf te leven! Dit lied is in 1917 geschreven door Dirk Witte, die in 1885 in Zaandam is geboren. Zijn vader was hoofdonderwijzer en zijn moeder onderwijzeres. Zij was een muzikaal aangelegde vrouw en Dirk kreeg al op jonge leeftijd pianoles.

Hij was zeventien toen hij het lied “Mijn meisje van de zangvereniging” schreef. Zijn ouders zagen geen toekomst voor hem in de amusementswereld. Toen Dirk 15 jaar was verliet hij de Franse school en trad in dienst bij de houthandel William Pont.

In 1977 verscheen dit boek, geschreven door de dochter van Pisuisse

In 1914 benaderde hij Jean Louis Pisuisse, de vader van het Nederlandse cabaret. Pisuisse nam het lied “Mijn meisje van de zangvereniging” in zijn repertoire op. De eerste wereldoorlog onderbrak de samenwerking tussen Witte en Pisuisse. Witte werd gemobiliseerd als ziekendrager en schreef verscheidene soldaten liedjes, die Pisuisse later in zijn repertoire opnam. Het bekendste is Het wijnglas, waarin hij indringend zijn afschuw van de oorlog uitte.

Ga naar Jean Louis Pisuisse om het boek te bestellen.

Witte werd zakelijk leider van het cabaretensemble. Hij bleek echter niet opgewassen tegen het ongeregelde en onzekere artiestenbestaan, zodat hij al na een paar jaar terugkeerde naar het bedrijfsleven. Hij werd uiteindelijk directeur van de NV De Nederlandsche Mijnhouthandel. Het schrijven en componeren van liedjes gaf hij niet op, al is hij ondanks zijn successen nimmer broodschrijver geworden. Omdat hij als zakenman niet afhankelijk was van zijn artistieke inkomsten, kon hij de kwaliteit van zijn productie steeds op peil houden. Hij stelde aan zichzelf de hoogste artistieke eisen.

Er kwam een einde aan de samenwerking met Pissuisse toen deze op 26 november 1927 op het Rembrandtplein werd vermoord. Hij liep daar samen met zijn derde vrouw Jenny Gilliam, een zangeres uit zijn cabaretgezelschap. Jenny Gilliams had eerder een affaire met een ander lid van het gezelschap Tjakko Kuiper, maar brak uiteindelijk met hem. Kuiper kon het niet verkroppen en op 26 november 1927 schoot hij op het Rembrandtplein in Amsterdam zowel het echtpaar Pisuisse als zichzelf dood.

Dirk Witte schreef in 1917 een liedje wat uiteindelijk zijn bekendste zou worden: Mensch durf te leven. De eerste vertolker was Jean Louis Pisuisse. En er volgden velen, zoals Willy Alberti, Ramses Shaffy en Wende Snijders

Witte overleed op 47-jarige leeftijd bij een verkeersongeluk. In november raakte hij met zijn auto te water in de Weespertrekvaart nabij Diemen en verdronk. Over de oorzaak van dit ongeluk deden daarna verscheidene geruchten de ronde.

Op zijn grafsteen heeft de familie het laatste couplet van zijn beroemdste lied laten aanbrengen, het lijflied van het Nederlandse cabaret: Mensch, durf te leven!

Hou een hart vol warmte en van liefde in je borst,
Maar wees op je vierkante meter een Vorst!
Wat je zoekt kan geen ander je geven!
Mensch, durf te leven!

Het is me helaas niet toegestaan om het origineel uit 1919 op mijn website te plaatsen. Maar vele artiesten hebben het lied gezongen. Mijn favoriet is de versie van Wende Snijders.

Wende Snijders Mensch durf te leven!

Paul van Buren zingt Dirk Witte

De versie van Ramses Shaffy

Er zijn veel versies van het lied: Mensch durf te leven

Het wijnglas

De ouders van Dirk Witte. Ze woonden destijds op het Rustenburg tegenover de Zeemanstraat in Zaandam.

Vind je dit leuk? Ga dan eens naar Mijn Zaanstreek. Je leest en ziet meer over de Zaanstreek.

alice 03.11.2017 18:28

deel Dirk Witte graag door

dick witte 11.12.2014 02:28

Dag Aukje,

kun je me mailen via dickwitte@gmail.com Dat praat makkelijker. Ik zie nu pas je antwoord per ongeluk. Ik wil graag eens met je praten.

dick

Aukje 03.11.2014 23:04

Beste Dick Witte. Mensch durf te leven, is mijn levensmotto. Het is tevens het motto van mijn boek. Ben je familie van Dirk Witte?

Dick Witte 03.11.2014 22:48

Dag Aukje,

wat heb je met 'Mensch, durf te leven'? Ik ben een verhaal aan het schrijven over dit lied. Mocht je een leuke anekdote of verhaal hebben, dan hoor

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!