Aukjeshobbys

De jaren 70

In de jaren 70 gebruikten we de kleuren oranje, paars en bruin in ons interieur en een zitkuil in de kamer was heel normaal. Daar zaten we lekker te roken en sherry te drinken en keken we naar Toppop met Ad Visser en Penney de Jager.

De muziek van Queen, Golden Earring, Led Zeppelin en Santana was populair. Maar vergeet ook “Huilen is voor jou te laat” van Corry Konings niet. Deze plaat stond 42 weken in de top tien.

In 1975 won Teach-in voor Nederland het Eurovisie Songfestival.

De emancipatie van de vrouw werd door de Dolle Mina’s onder de aandacht gebracht met ludieke acties, zoals Baas in eigen buik. Maar er was ook de tijd van de oliecrisis in 1973 en 1974.

Wereldwijd was een tekort aan aardolie. De crisis werd veroorzaakt door een aantal politieke acties van de Arabische olieproducerende landen, gericht tegen het Westen. De autoloze zondag werd ingevoerd door het kabinet Den Uyl. We gingen die dag massaal wandelen en fietsen op de snelweg.

 

De tekst gaat door onder het filmpje.

Dolle Mina

Kinderen, maar ook hun ouders keken op de televisie naar Swiebertje, de Fabeltjeskrant en de spannende serie Q en Q . Als de kleintjes naar bed waren, keken de ouders naar All in the family. Of ze gingen naar de film. Turks Fruit, The Godfather, Jesus Christ Superstar, Saturday Night Fever en Grease waren populair.

De kleding die we droegen, liet zien waar we bij hoorden. Hield je van soulmuziek, dan droeg je plateauzolen. Maar de hippielook was ook nog populair. Jongens en meisjes droegen een broek met wijde pijpen. Meisjes ook wel een lange jurk. De kleren en haren werden versierd met bloemen. Lang haar was populair bij jongens en meisjes, maar je moest het wel los dragen.

Wat aten wij?

In de meeste gezinnen werd aardappelen, groente en vlees gegeten. Maar langzaam kwam ook buitenlands eten op tafel. We kenden al de Chinees, waar je met een pannetje naar toe ging om nasi of bami te halen.

Elleboogjes macaroni met tomatenpuree en smac was volgens ons Italiaans. En voorzichtig gingen we aan de Franse uiensoep met kaas. Ook fondue werd populair. Stukjes vlees aan een vorkje doopte je in de hete olie. Kaasfondue was ook lekker. 

Zelf maakte ik graag chili con carne. Soms deed ik daar stukjes ananas uit blik door, maar dat was wel heel gewaagd.

Hieronder wat Sterreclames uit de jaren 70 over eten.

 

De mensen die deze pagina bezochten gingen ook naar de jaren 90. Klik op onderstaande link.

http://www.aukjeshobbys.nl/133528243 

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!