Aukjeshobbys

Madame Sylvia

Goudkoorts in Zaandam

Madame Sylvia

In 1930 zette een Oostenrijkse gravin Zaandam op stelten. Deze gravin heette Beck-Rzikowsky, maar noemde zich Madame Sylvia.

Ze vertelde dat ze helderziend was. In een visioen had ze gezien dat er in de bodem van Zaandam een schat van de 17e-eeuwse piraat Claes Compaen verborgen was.

Een krant in Berlijn had hier in 1929 aandacht aan besteed en daarna pakte de internationale pers het op.

Wonderlijk genoeg twijfelde niemand aan de woorden van de helderziende. De gravin met haar onafscheidelijke pothoed en bloemetjesjurk had een enorm charisma.

Het gemeentebestuur van Zaandam zat krap bij kas en hoopte in één keer uit de zorgen te zijn. Dat was waarschijnlijk de reden dat de burgemeester en wethouders van Zaandam in zee te gingen met een schatgraver.

De gevolgen van de economische crisis waren ook in de Zaanstreek merkbaar, de werkloosheid steeg.

De gemeentekas kon wel een extraatje gebruiken.

De goudkoorts werd nog eens aangewakkerd door de firma Voor den Paarlenhandel Sondheimer te Amsterdam, die burgemeester en wethouders verzochten om als eerste in de gelegenheid te worden gesteld om eventueel gevonden juwelen te bekijken en te kopen.    

Op 18 april 1930 werd op aanwijzing van de Madame Sylvia de eerste schep in de grond gestoken. De plaats van handeling was het terrein achter de Zuiderkerkstraat, nabij het Plantsoen van het Verzet aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat.

Zes werkloze grondwerkers werkten zich in het zweet, terwijl Madame Sylvia nerveus met haar laarzen door de modder stapte, wachtend op nadere mededelingen van gene zijde.

Naarmate de tijd verstreek groeide de spotzucht van de Zaankanters.

Maar plotseling was daar eind april 1930 het grote moment: uit een diepe kuil kwam een kluisje van 30 bij 30 centimeter te voorschijn.

Burgemeester Ter Laan.

Het openbreken van het kluisje ging met veel ceremonieel vertoon gepaard. Alle Zaanse notabelen stroomden toe: burgemeester Klaas ter Laan, politiecommissaris Van der Laan, de wethouders Kan, Kamphuijs, Van Mever en Prins, en diverse raadsleden, rechercheurs van politie, persmensen en fotografen uit heel Nederland.

Maar goud en juwelen kwamen er niet uit het kluisje te voorschijn. Alleen wat gruis en een piepklein stukje goud, waarschijnlijk afkomstig van een slotje van een kettinkje. 

Burgemeester en wethouders stonden voor schut, vooral toen bleek dat het kluisje hooguit enkele tientallen jaren oud bleek te zijn. De karige buit veroorzaakte grote hilariteit in de Zaanstreek. Er deden al snel grappen de ronde. Velen dachten dat grappenmakers de nepschat in de grond hadden gestopt. Het voltallige gemeentebestuur stond voor joker.

Ben je geinteresseerd in boeken over de Zaanstreek. Een ruime sortering vind je op bol.com.

Jomanda

Zaans groentje en andere verhalen

Zaans groentje

Er bestaan veel boeken over de Zaanstreek met de meest fantastische verhalen.

Dit boek geschreven door Jelte Rep is ook een aanrader. Hij groeide op in de Zaanstreek en beschrijft zijn persoonlijke herinneringen.

Het is eenvoudig te bestellen via deze link: Zaans groentje en andere verhalen.

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!