Aukjeshobbys

Rams Woerthe

Eerste steenlegging 1899

De villa Rams Woerthe in Steenwijk werd gebouwd in 1899.

De Steenwijker industrieel en filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters gaf de architect A.L. van Gendt de opdracht een woonhuis te ontwerpen.

De architect was bekend als ontwerper van het Concertgebouw en de Stadsschouwburg in Amsterdam.

 

Bij de villa moest een tuin in Engelse landschapstijl komen.

 

De villa

Het woonhuis werd een villa in Art Nouveau-stijl, ook wel Jugendstil genoemd. Jan Hendrik Tromp Meesters heeft er negen jaar gewoond vanaf 1899 tot zijn overlijden in 1908. Hij werd slechts 53 jaar.

Zijn weduwe vond het huis te groot en verhuisde naar de Korputsingel. In 1917 verkocht ze de villa aan de gemeente Steenwijk voor de prijs van 90.000 gulden. Deze nam het in gebruik als gemeentehuis.

De entree aan de Gasthuislaan

De naam Rams Woerthe komt van een boer met de naam Ram, die hier in de achttiende eeuw een groot stuk land aankocht. Een woerthe is een deel van de uiterwaarden.

Er zijn verschillende ingangen naar het park en er zijn fiets en wandelpaden. Wij gaan naar binnen via het hek aan de Gasthuislaan. Dit is van smeedijzer en is meer dan 30 meter breed. Het is gemaakt door de Koninklijke Stoomfabriek van F.W. Braat uit Delft.

Het monument van Hildo Krop

Eenmaal door het hek zie je aan de rechterzijde het oorlogsmonument gemaakt door de beeldhouwer Hildo Krop. Hij is geboren als bakkerszoon in Steenwijk en werd later stadsbeeldhouwer van Amsterdam. In de villa is een permanente expositie van de werken van Hildo Krop.

Binnen kijk je je ogen uit naar de prachtige wandschilderingen in Jugendstil. Deze zijn van Co Breman. In de entree en het trappenhuis zie je de gebrandschilderde glas-in-lood-ramen van A. le Comte en J. Sühl.

De villa staat in de top 100 van Nederlandse monumenten en behoort tot het cultureel erfgoed. De gemeente Steenwijkerland was eigenaar van de villa, maar wou er graag van af. Men vond de onderhoudskosten van meer dan een ton per jaar te hoog.

In 2015 kwam het in handen van de Vereniging Hendrick de Keyser. Deze zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. De Vereniging doet dit door panden te verwerven, en ze vervolgens te restaureren en te verhuren. Eenmaal verworven panden worden nooit meer afgestaan.

Rams Woerthe wordt omgeven door een park in Engelse landschapstijl. De tuin is tien hectare groot en om deze vanaf het begin aanzien te geven werden er volwassen bomen uit onder andere Rusland gepland. Er zijn meer dan veertig verschillende bomen en heesters te zien zoals beuken, linden, paardenkastanjes, moerascipressen en naaldbomen. Achter de villa liep de rivier de Drentse Aa en hiervan werd gebruik gemaakt bij de aanleg van de grote vijver. Achter de villa is een groot kamp met damherten.

Jaren geleden zijn er twee zwarte zwanen in de vijver ondergebracht. Uiteindelijk kwam er een nestje met vier kleintjes. Een ervan verdween al spoedig. Toen de zwarte zwanen groter waren, verdwenen de ander drie ook plotseling. Maar het liep nog slechter af. Er was nog maar een mannetje over en die vertoonde boosaardig gedrag. Het dier was zeer agressief en werd voor observatie naar de vogelopvang in Ruinerwold gebracht.

De tuin is ontworpen door architect Copijn uit Utrecht. In de tuin is een theekoepel met boven een terras waar je mooi uit kunt kijken over het park. Helaas is het theehuis weer gesloten nadat verschillende ondernemers geprobeerd hebben het rendabel te exploteren. 

 

Ook is er een muziektent die helaas weinig gebruikt wordt. Er zijn nu vergevordende plannen om méér te doen met het stadspark. Het idee is om meer beleving toe te voegen én verbinding te leggen met de stadswallen, stadstuin de Nettelbosch en het Gedempte Steenwijkerdiep. Bewoners konden daarvoor ideeën aandragen. De landschapsarchitect heeft die ideeën nu vertaald in een ontwerp dat uiteindelijk aan het college van B&W wordt voorgelegd. 

 

Voor bijzonderheden over een bezoek aan de villa ga je naar de tekst onder de eerste film en de foto's.

 

Impressie van Rams Woerthe

Theekoepel met kerk op de achtergrond
Theekoepel met kerk op de achtergrond
Hertenkamp
Hertenkamp
Tromp Meesters
Tromp Meesters

Het park is vrij toegankelijk. De villa Rams Woerthe is geopend voor publiek op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur, ook tijdens feestdagen behalve de kerstdagen en nieuwjaarsdag. In het souterrain wordt een prachtige film over de villa vertoond en tevens een documentaire over Hildo Krop. Ook de vele werken van Hildo Krop zijn er te zien. De entreeprijs is 8.00 euro. Er is een audiotour, waar bij je in de diverse vertrekken veel te weten komt over het huis en de bewoners van destijds. Het is echt de moeite waard.

Woensdag

11:00 - 16:00


Donderdag

11:00 - 16:00


Vrijdag

Gesloten


Zaterdag

11:00 - 16:00


Zondag

11:00 - 16:00


Tijdens openingstijden kan je met vragen over het Museumhuis bellen met 06 18213385.

Het museum is gesloten op:
Zondag 18 oktober

 

 Prijzen

 

Volwassenen

€8

Jongeren 12 – 26 jaar

€5

Kinderen 0 –11

gratis

Gratis voor:
• Huisgenoten
• BankGiro Loterij VIP-KAARThouders (1 kaart = gratis entree voor 1 persoon)
• Bezoekers met Museumkaart

 

Bezoekadres

 

Villa Rams Woerthe
Gasthuislaan 2
8331 MX Steenwijk

Toegankelijkheid

De Museumhuizen werken met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt in onze Museumhuizen zodat jij rustig rond kunt kijken. Reserveren kan via:

Museumhuis Rams Woerthe is toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Een plateaulift, een lift en een invalidentoilet zijn aanwezig.

Wil je leuke filmpjes over Steenwijk zien? Dat kan.

http://www.aukjeshobbys.nl/133528250  

Wil je liever terug naar de homepagina? Dat kan ook.

http://www.aukjeshobbys.nl/ 

Hieronder kan je meer filmpjes bekijken over het mooie park Rams Woerthe.

Het woonhuis van de familie Tromp Meesters

Meer over de villa

Ja! Ik wil dat aukjeshobbys blijft bestaan en bestel voortaan via een link op de site. Ik ga nu naar bol.com.

Ik wil eerst meer informatie en ga naar  http://www.aukjeshobbys.nl/133528243

aukje 11.05.2015 00:19

Zo sneu, dat 1 zwarte zwaan is overleden. Fijn dat er een nieuw mannetje komt. Dan zal het vrouwtje zich minder eenzaam voelen. Ik hoop dat het klikt!

Egbert Luchtmeijer 10.05.2015 23:50

Er is momenteel maar één zwarte zwaan in Rams Woerthe. Het is de bedoeling dat ik in juni samen met Jan Mateboer van "De Vloerderij" een nieuw mannetje ophaal.

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!