Aukjeshobbys

Zaanse Schans

Achterkant van apotheek Van Sante, toen nog op de Westzijde

De Zaanse Schans is een bekende openluchtattractie. Het is een buurt in Zaandam en ligt aan de Zaan, tegenover Zaandijk en naast de Julianabrug.

Het is geen museum, de huizen worden gewoon bewoond. De molens en huizen zijn vanuit verschillende plaatsen in de Zaanstreek met diepladers of over het water via de Zaan naar de Zaanse Schans gebracht en daar gerestaureerd.

Het idee voor de Zaanse Schans ontstond al in 1946 en is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren. Het duurde nog tien jaar voor het eerste pand naar de Kalverringdijk werd verplaatst. Dat was de voormalige apotheek van Van Sante uit de Westzijde in Zaandam. Nadien volgden nog vele panden en molens. Ik ga over een aantal markante huizen en molens wat meer vertellen.

Het winkeltje van Albert Heijn

Het winkeltje van Albert Heijn is niet de originele winkel. Het is een samenvoeging van twee Zaanse huizen. Het voorste gedeelte is ingericht, zoals het winkeltje er vroeger uitzag. In het achterste gedeelte vind je informatie over de eigen merkproducten.

Al in 1910 bracht Albert Heijn chocolade en karnemelkzeep op de markt. Heel bekend werd het eigen merk koffie met de slogan: Koffie van Boffie. Albert Heijn was 21 jaar toen hij in 1887 het kruidenierszaakje van zijn vader in Oostzaan overnam.

Inmiddels is het een concern met meer dan achthonderd winkels.

Verfmolen De Kat

Mosterdmolen De Huisman is gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Hier kan je weer de echte Zaanse mosterd kopen. Zelf bezoek ik graag de verfmolen De Kat. In de molen kan je tegenwoordig ingrediënten voor olieverf kopen.

Ik zag daar de Amsterdamse kunstenaar Aat Veldhoen samen met zijn vriendin Hedy d’Acona zijn verfspullen kopen.

De klompenmakerij mag je ook niet overslaan. Deze is gevestigd in het voormalig pakhuis voor granen en snuiftabak De Vrede van 1750 uit Westzaan. Het heeft de grootste klompencollectie van Nederland. Dagelijks is hier een klompenmaker aan het werk. Ook kan je hier allerlei klompen en souvenirs kopen.

Voor pannenkoeken kan je terecht in restaurant de Kraai gevestigd in een negentiende graanschuur uit Wormerveer.

De Hoop op d’Swarte Walvis is een culinair restaurant, dat ooit een Michelin ster had. Het eten is niet goedkoop, maar zeker als je iets bijzonders te vieren hebt een aanrader. Je kan er ook met een kopje koffie op het terras gaan zitten en de stroom bezoekers aan je voorbij laten gaan. Er komen er jaarlijks meer dan een miljoen naar de Zaanse Schans. Niet alleen Nederlanders, maar ook veel toeristen uit Korea en China.

Ik kan hier niet alles opsommen, maar de kaasboerderij de Catherinahoeve is een bezoek waard, net als het Oudhollands snoepwinkeltje. Ook het Zaans museum en het Verkadepaviljoen met de historie van de Verkadefabrieken. Er staan nog originele machines van de koekjes en de chocola. Je kan deze bedienen en uit vinden of je geschikt bent als meisje van Verkade. Ik bakte er niks van.

Een heel interessant boek over de Zaanse Schans is Momumentaal Zaandam. Ik vind het een heel mooi boekwerk. Ik denk dat ik het aanschaf voor iemand, die ik hier blij mee kan maken met de komende feestdagen.

Heel grappig vind ik Diamant Painting. Zo kan je met kleine steentjes op canvas een afbeelding van de Zaanse Schans maken. Meer weten?  Klik hier

Hieronder plaats ik leuke filmpjes over de Zaanse Schans.

een kleine impressie van de Zaanse Schans

De molens

een molen in werking

Klompen maken

Nog een filmpje

Naar alle Zaanse verhalen op Mijn Zaanstreek

Beatrix opent het Verkade paviljoen.

Meer verhalen lezen over de Zaanstreek lezen? Klik even op hieronder op Mijn Zaanstreek. Hier vind je alle verhalen.

http://www.aukjeshobbys.nl/133528214

Winter op de Zaanse Schans

Promotiefilmpje

Nog een impressie

Een Zaans huisje gaat verhuizen

Regelmatig zoek ik op internet naar bijzondere dingen. Zo zag ik Diamand Painting. Wat is dat nou weer? Diamond Painting is het plaatsen van geslepen steentjes op canvas.

Uiteindelijk krijg je een mooie afbeelding. Zoals deze van de Zaanse Schans.

Klik hier voor meer informatie.

 

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!