Aukjeshobbys

De Bult en omgeving

Cafe Bijker in vroegere tijden. Klik op de foto om deze te vergroten.

Sinds 2012 ben ik in het bezit van een zomerhuisje op een camping in de Bult. Vaak vragen mensen mij: “Waar ligt dat?” Ik ga er hier meer over vertellen. De Bult is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel nabij Steenwijk. Het bestaat uit één verharde hoofdstraat, die de Bultweg heet. Hieraan grenzen een aantal campings en buitenplaatsen, met riante woningen. De oudste buitenplaats aan deze weg is een voormalig kasteel uit 1798 met koetshuis, dat Huize de Bult heet. Hier tegenover vind je het meer dan 100 jaar oude café Bijker met daarachter de camping waar ik tijdens het seizoen verblijf.

De Bult grenst aan het landgoed de Eese dat ongeveer 800 ha groot is. Bijzonder is, dat het landgoed in drie verschillende provincies ligt, 65 % ligt in Overijssel, 34% ligt in Drenthe en 1% liigt in Friesland.

In 1923 kocht Herman van Karnebeek, destijds minister van Buitenlandse zaken, het landgoed van Onnes van Nijenrode. Vanaf de jaren vijftig konden boeren hier grond pachten om een gemengd bedrijf te beginnen. Vanwege onvoldoende toekomstperspectief kwam hier in 2005 een einde aan. Vanaf toen ging men zich richten om de 255 hectare landbouwgrond om te vormen naar natuurgebied. Een klein deel van het landgoed werd overgedragen aan Staatsbosbeheer. Omdat er inkomsten wegvielen krijgt het landgoed nu diverse subsidies. Behalve de ruimte rond de privéhuizen van de familie van Karnebeek, is het landgoed vrij toegankelijk voor publiek.

Aan de Eese grenst ook de Woldberg. Het is een 28 meter hoge heuvel die grotendeels bebost is.Het bosgebied is sinds 1956 in handen van Staatsbosbeheer. Puin dat het gevolg is geweest van het bombardement op Rotterdam is gebruikt voor het verharden van paden op de Woldberg. Vanaf de 24 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig overzicht over een groot deel van het Steenwijkerlandschap. Bij de uitkijktoren is het Tuk’s theehuis een aanrader, met een expositie van Staatbosbeheer en archeologische opgravingen. Er lopen veel dieren zoals geiten en kippen rond.

In de nabijheid van de Bult vind je de oude vestingstad Steenwijk. Ook Giethoorn en het Nationaal park de Weerribben zijn een bezoek waard.

De Bult

Logeren op de Bult

Ontspannen, genieten...

lekker even helemaal weg zijn,

dat doe je natuurlijk bij BnB Klein Beeckesteijn!

Bultweg 18

8346KC De Bult

info@bnbkbs.nl                

www.bnbkbs.nl                          

06 83020808 

Met de honden op de Woldberg

https://static-dscn.net/8356/1385230/index.php?wi=269390&ws=

Zo heet het huisje
Zo heet het huisje
De serre, met gezicht naar het terras
De serre, met gezicht naar het terras
De schuur
De schuur
De zithoek
De zithoek
De achterslaapkamer
De achterslaapkamer
De buitentafel
De buitentafel

Mijn tuin op de Bult

De Eese

Renske Pels-Wierda 04.04.2016 15:44

wat grappig! ik kam in mijn jeugd en puberjaren ook naar de Wielewaal! mijn ouders hadden er een stacaravan. Mijn vriendin Elise komt er nog steeds!

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!