Max Polak in het midden met gekruisde armen. Om hem heen leerlingen van de vijfde klas van de hbs, 1939 (collectie J. Kakes)
Ik schrok ervan toen ik las dat hij al op 21 november 1940, dus al een paar maanden na het uitbreken van de oorlog, per brief werd ontslagen omdat hij Joods was. Het echtpaar Polak ging onderduiken en nam afscheid van
een tante in een bejaardentehuis. Tijdens dit bezoek zijn zij door de nazi's opgepakt. In september 1942 zijn zij vermoord in het concentratiekamp Auschwitz.
Initiatiefnemers
voor de plaatsing van deze Stolpersteine zijn drie dochters Bloch, achternichtjes van Geertruida Regina van Rhijn. Met dit initiatief willen ze de liefdevolle herinneringen aan de familie tastbaar maken.
De
laatste jaren werden er weer struikelstenen geplaatst. Aan het begin van de oorlog had de Zaanstreek 320 Joodse inwoners. Hiervan hebben 180 de oorlog niet overleefd.
Er is een wandelroute uitgezet in
Zaandam langs plaatsen die een rol hebben gespeeld in de tweede wereld oorlog, hierbij kom je ook langs huizen waar de struikelstenen liggen. Helaas is het niet toegestaan deze directe link op mijn website te plaatsen.
Je kan de route vinden op de Orkaan, de online krant van Zaanstad: https://www.deorkaan.nl/
Er is ook een podcast en een audiotour.